Az étkezés tervezése és elkészítése fáradtságos művelet – főleg a dolgos munkanapokon. Néha tudom, jó lenne elmenekülni. Könnyű abba a metódusba esni, hogy nap nap után ugyanazt vagy hasonlókat veszed, készíted és eszed. A monotonitás eléggé kikészíti az embereket mentálisan. (engem mondjuk eléggé). Szerencsére ez nem feltétlenül árt a szervezetnek!

Az ételek nagy választéka amúgy is megnövelt táplálékbevitelhez vezet. Csak képzeld el a szituációt, wellness, isteni svédasztal, a büféasztal egyik vége különféle zöldséges ételekkel van megtömve, míg a másikon egy tál saláta áll. Biztosan többet eszel, ha az első asztalnál állsz meg. Az ember természetéből fogva az ételek változatosságát keresi. A szakemberek szerint így adag-kontroll szempontjából se fáj, ha az ebéd- és vacsoraalternatíváidat lecsökkented.
Nem csoda, ha szervezetünk rá van kattanva a változatos étkezésre, hiszen egyik étel sem tudja egy adagjában az összes tápanyagot olyan mennyiségben tartalmazni, mint amennyire szüksége lenne.
Egy kutatás szerint szerint egy 16-17 egészséges alternatívából álló választékkal – amiben van gyümölcs, zöldség, teljes kiőrlésű gabona, gabonaféle, mint a quinoa, hal és alacsony zsírtartalmú tejtermék – 42%-os halálozási statisztika javulást értek el azokhoz a nőkéhez képest, akik mindössze 9 vagy annál kevesebb féléből varázsoltak általában ételt maguknak.
Neked mik azok az ételek, élelmiszerek, alapanyagok, amik mindig vannak a konyhádban?